Holdingtank Ballad
(Klikk på illustrasjonen for full størrelse)

septik.gif (83507 byte)En venn av meg jobber som innreder hos Hallberg Rassy og han fortalte at de ofte bruker en holdetank med frittfall for tømming i sjøen. I Balladen er da trikset å ikke lage en for stor tank, men en som holder for et døgns opphold i uthavn. Vi laget en 25 liters syrefast tank som passet i rommet over vasken med festepunkter i skott mot hovedkabinen. Tanken har en skrånende bunn ut mot skutesiden for å lette tømmingen. En treveis syrefast kuleventil kobler tanken til toalettet i stilling 1. I midtstilling tømmes tanken i sjøen, og i stilling 3 går toalettet rett i sjøen. Slike treveis ventiler var å finne i katalogene til båtbutikkene, men de var bestandig tomme for akkurat den, så vi måtte få en fra Sverige. En 10 mm luftestuss/overløp med slange til gjennomføring i skutesiden er nødvendig. Sett en kuleventil på denne slangen så kan du bruke toalettpumpen til å lage overtrykk i tanken og tømmingen går med et "swosh".

Dette systemet har fungert perfekt nå i tre sesonger. Olav Dalsøren, tlf. 66 78 05 92, har malen for vår tank. Tror han tar ca. kr. 1500,- for å lage en tank. Han er proff og gjør et meget fint arbeide. Pass på å bruke spesielle toalettslanger. De er dyre, men du trenger bare noen små stubber, maks 1,4 m til sammen. Bru dobble syrefaste slangeklemmer. Når tanken har vært i bruk i havn tømmer vi utaskjærs og fyller opp noen liter sjøvann etter grundig skylling. Bruk oppløsbart dopapir(!!), eller helst ikke dopapir i tanken i det hele tatt. En kopp matolje i toalettet når du kommer i havn for å smøre pumpe og ventiler er lurt. 

I fremtiden kan det bli et krav om tank i alle båter med mulighet for tømming i havn. Ikke noe problem å sette inn en ekstra T med slange til tømmelokk i dekk.

Noen vil innvende at tanken sitter for høyt i båten, men den veier jo bare et par kilo når den er tom. Vi seiler regatta med denne tanken og gjør det ikke så verst(?).

Med hilsen

Jon Erik Saugen
N-3092 Rebel