Hovdan-Skagen Race

Nettopp hjemkommet fra deltagelse i Hovdan Skagen Race, må jeg fortelle at vi hadde en fantastisk fin seilas.
145 båter var påmeldt, været ble mye bedre enn varslet, og vi seilte oss til en 4. plass blant 10 båter i lysklasse under 1.10, noe vi selvsagt er meget godt fornøyd med.
Vi hadde lite vind fra start i Åsgårdstrand, men den økte etterhvert. Banen var lagt om Slagentangen lysbøye, Skålholmen fyr på Väderøarna, Brofjordens angjøring ved Lysekil og til Skagen, i alt 112 n.m.Vi hadde vestlig vind varierende rundt 10-12 m/s til Brofjorden. Deretter fikk noen timer med lite vind og mye motstrøm før sønnavinden tok oss inn til Skagen etter en seilas på 24 1/2 time.
 
Seilasen hjem ble en like sto opplevelse.Slør i sydvestlig vind varierende fra 6-12 m/s og god medstrøm brakte Bonita fra Skagen Havn til Utgårdskilen på Hvaler på 13 timer.
Vi var 5 mann ombord og det var passelig mannskap for en såpass lang seilas. Alle fikk seile og alle fikk hvile. Det er viktig at det blir anledning til hvile, slik at konsentrasjonen holdes vedlike.
Flere Ballader bør delta neste år. Dette er en seilas som passer vår båttype godt

Hilsen
Erling Martinsen 1035 Bonita.

Færderseilasen, 16. - 17. juni.
Bane: H. Distanse: 65 n.m.  Kilde:  www.kns.no

PLASSERING SEILNR BÅTNAVN SKIPPER SEILFORENING START SEILT TID DIFFERANSE
1 3092 Rebel Jon Erik Saugen Åsgårdstrand 16:45 11:07:1 0:00:00
2 1434 Runaboat David Øverby Bundefjorden 16:45 11:15:4 0:08:25
3 2478 Arinna Egil Kristiansen Asker 16:45 11:17:2 0:10:05
4 1493 Non Stop Svein Ivarson KNS 16:45 11:27:1 0:20:03
5 2358 Mosika Ulf Baklid Asker 16:45 11:34:1 0:27:04
6 1240 Aida Jan Olav Solberg Oslo 16:45 11:34:4 0:27:33
7 2483 Bruse III Pål Enersen Tønsberg 16:45 11:39:5 0:32:44
8 1107 Amalie Bjørn Øverby Asker 16:45 11:41:3 0:34:15
9 2229 Thidens Prøve Ketil Østvold Tønsberg 16:45 11:43:4 0:36:25
10 1874 Mina Per Einar Tolås KNS 16:45 11:45:4 0:38:32
11 554 Toja Tore Roy Semb Asker 16:45 14:12:4 3:05:32
12 1252 Liv Stein Gråthen Asker 16:45 14:30:0 3:22:49

Båter som ikke har rapportert:

 

6275

Bonie Blue Roger Basserud Drammen      
Båter som ikke har fullført:
 

1239

Trigger Roy Blixt KNS      

Færder´n 2000  - Flott føre og tett seiling.

Med 14 påmeldte Ballader var stemningen ombord i Runabout til å ta å føle på. Fjorårets fadese med 8 minutters forsinkelse i starten skulle ikke gjentas. Fin timing av starten med start ved lo merke lovte godt. Arinna og Non Stop skjøt ut fra le merke på flott, men skarp spinnakerslør. Ved runding Torsteingrunden var feltet relativt samlet med Non Stop og  Arinna i ledelsen mens Aida, Runabout og Rebel fulgte hakk i hel. Ved passering Håøya skapte vanskelige vindforhold stadige endringer av rekkefølgen. Rebel gikk som eneste Ballad inn mellom Oscarsborg (Kaholmen) og Håøya. Vi valgte å gå inn til østsiden og fikk meget kalde føtter når vi så hvordan Arinna fosset sydover midtfjords. Mest overraskende var nok å se hvor liten forskjell det var på båter med nye og gamle spinnakere. Ved  passering av "gaten" ved Filtvet var felte samlet, men Non Stop og Runabout gikk utenfor bøyen ("undervannsbøye" med 1 meter høy  aluminiumsstang) og måtte gå tilbake. (Jeg antar at vi tapte 12 minutter, Non Stop litt mer). Etter  passering Filtvet gikk vi vestover mens resten av Balladene valgte en mer østlig kurs. Rart å seile  Færder-seilas på Vealøsflaket i solnedgang og ikke soloppgang.  Rebel hadde ved Hollender´n ledelsen  og lå etter våre beregninger  ca. 15 minutter foran oss. Vi rundet som 5. eller 6. båt med Amalie rett foran  og Aida rett bak ca. kl. 23.00 og  hadde tatt inn  tre båter etter at Non Stop slapp kjølevannet vårt nord for Bastøy. De to som rundet foran oss og Aida falt av en eller annen grunn ned i le mot Bolærene, mens vi, som seilte med den nye lette 1´ern fra Granseil på tross av ca. 10 m/sek begynte å stige mot  Slagentangen. Forholdsvis tidlig antok vi at vi hadde en Ballad oppe til lo og ca. 1 nautisk foran. Vi antok først at dette var "Rebel" men konstaterte at dette ikke var tilfelle da mastelanternen manglet. Ikke uventet dreiet vinden når vi nærmest oss Slagen og etter to slag var vi helt sikre! Arinna som hadde seilt raskt på unna-vinden ut fjorden og rundet  som nummer to lå nå 10 båtlengder foran på sløren inn mot begrensningsbøya ved Åsgårdstrand. Ved merket hadde avstanden krympet til én båtlengde og med den nye 1´ern som "motor" klarte vi å stige høyere uten å tape nevneverdig fart, innen strandkanten var kommet for nærme var vi foran til lo og "Arinna" hadde intet annet valg enn å slå seg utover igjen. Etter å ha fomlet i blinde mot mål ble mållinjen passert klokken 02.00.40 lørdag morgen med kun
Rebel foran.  Gratulerer til alle ombord - tøffe veivalg og proff seiling! For oss ombord i Runabout er det godt å vite at båtfarten er på  plass før Balladcupen i Lomma og at treningen med onsdagsseilaser i  Bundefjorden har gitt et tryggere og mer samkjørt mannskap. Selv om man seiler fort mot andre båter i  lysregattaer, er det først når man seiler mot andre ballader at båtfarten kan sjekkes og eventuelt  korrigeres. Makan til Færder!"


Erik Ph. G. Dybwad NOR 1434 Runabout

 


International Ballad Cup 2000 - Lomma

Årets internasjonale Ballad cup, IBC-2000, gikk av stabelen i Lomma rett nord for Malmø 2.-5. august. 22 båter fra fem nasjoner deltok i dette uoffisielle verdensmesterskapet for Balladklassen. Fra Norge var det kun "Runabout" med David Øverby fra Bundefjorden seilforening som deltok. Ellers deltok det en båt fra Nederland, et par båter fra Tyskland (både fra østersjø og nordsjø-siden), mens resten av feltet besto av Ballader fra Sverige og Danmark. Med få unntak hadde de sistnevnte Ballader forskjellige havner rundt Øresund som sine hjemmehavner. Størst skuffelse var det nok å se alle de flotte Balladene som lå og duvet i sine fortøyninger inne i Lomma havn, men også andre "store Ballad-områder" glimret med sitt fravær.

Arrangementet ble proffesjonellt arrangert av Lommabuktens segelselskap. Dyktige folk både i startbåt og på land bidro til at seilerne har svært lite å sette fingeren på. Fine pølsebaner med offset-merke bidro til ryddige rundinger for de som kom inn for styrbord halser til merket, men straffet de (les: vi) som enkelte ganger valgte motsatt halser på den siste leggen opp mot kryssmerket. Selv kunne jeg nok ønsket meg en distanseseilas som ikke gikk rundt i bukten utenfor Lomma, men jeg skjønner arrangørens behov for muligheter for avkorting når man skal gjennomføre årets store "Balladfest" om kvelden. Artig med innkomst helt inne ved land og med publikum på moloen! Servicetjenesten på land fungerte perfekt og bidro til et flott arrangement selv om Lomma ikke kommer høyt opp på listen over "verdens navler". Sett i sammenligning med IBC-1998 hadde arrangørene denne gangen valgt løsninger som gjorde enkelt for dem å arrangere uten at dette gikk på bekostning av det sportslige.

Seilasene ble gjennomført under "alle" vindforhold og samtlige deltakere kan dermed hevde at de fikk "sin" vind minst en gang. Strømmforholdene som normalt er "litt" uvante for oss "Oslofjord-seilere" var forutsigbare og påvirket nok feltet mindre enn ventet. Verre var det med den støtvise vinden som kom over Øresund fra "Kastrup-siden" - lærerikt. Til tider ble det utvist leksjoner i laylineseiling av ypperste klasse.

Som sist gang "Runabout" deltok i IBC, i Rungstedt i 1998, skilte det seg allerede etter de to seilasene på torsdag og første seilas på fredag en gruppe på 6-7 båter som hadde en sjanse til å ta hjem seieren. At denne gruppen bestod av båter fra Danmark, Sverige og Tyskland sier litt om bredden i Balladklassen. Ser man på resultatlisten er det rimelig klare klasseforskjeller. "Runabouts" målsetting var å bli blant de ti beste - noe vi ikke klarte. Mye kan nok forklares med liten "Ballad mot Ballad-trening" og for mye LYS-seiling samt ett par unødvendige feil og regelrett målplasseringer hvor cm´erne ikke var på vår side. Dette er jo nettopp det som er spennede med en-type seiling - marginene er små og enhver liten feil straffes hardt.

Det er klart at vi er skuffet over femtenplassen selv om den er en kraftig forbedring fra sist gang! Deltakelsen har imidlertid vært lærerik og ikke minst setter det gode sosiale miljøet blant balladseilerne en ekstra spiss på det hele. Begge deler er gode erfaringer og minner å ha med seg videre utover høsten og vinteren. At feltets hyggeliste og absolutt blideste mann var hollenderen som "sikret" baktroppen og at det ikke ble innlevert en eneste protest (selv ikke fra meg) sier sitt.

Etter at alle seilasene var gjennomført ble det på lørdag avholdt et kort møte i den internasjonale Balladklubben , BODA. Den nederlandske delegaten redegjorde for situasjonen i Nederland og anså det som lite hensiktsmessig å legge IBC-2001 til Medemblink i Nederland. Det var flere årsaker til dette. For det første var det i første rekke turseilere som var medlem av den nederlandske Balladklubben og for det andre tydet foreløpige signaler på at det kun var en til to svenske og to til tre danske båter som vurderte å ta veien til Nederland. En Balladcup med så få deltakere vil ikke tjene klassen. Den danske balladklubben tok seg derfor på seg å arrangere IBC-2001 i Assens ved Lillebælt. Et spennende område som altfor sjelden står i norske seileres loggbok. Tar man og gjørr som vi gjorde ombord på "Runabout" i år, deler ned- og opptur i to etapper hver, får alle tid til både ferieseilas og regatta.

Det ble videre drøftet hvor IBC-2002 skulle arrangeres, og da ingen av de nasjonale Balladklubbene ønsket å fremme sitt kandidatur, ble delegatene sendt hjem med oppfordring om å påta seg arrangøransvaret for IBC-2002. Undertegnedes holdning til dette spørsmålet skulle være klar for de fleste av Balladklubbens medlemmer slik at det skulle ikke være nødvendig å gjenta den her. Jeg synes imidlertid at det er for galt at vi ikke skal påta oss dette arrangementet fordi vi mangler vaffelstekerer og matpakkesmørere! Er vi ikke vårt ansvar bevisst vil snart IBC og Øresundscup´n kunne slås sammen til en regattaserie!

Og hvem som vant IBC-2000? Jo det gjorde DEN 1294 "Amanda" med Jörgen Winston som skipper. Han gjentok dermed bragden fra IBC-1997 i Tønsberg. Mest imponert er jeg imidlertid over Ole Risager som havnet på 3. plass med DEN 604 "Maria Kristina" som ble innkjøpt i fjor.

med seilerhilsen
Erik Ph. G. Dybwad
NOR 1434 "RUNABOUT"Resultater IBC 2000,  2. - 5. august.

Plc

Sail-number Helmsman, Crew Boatname Club Homeharbour 1 2 3 4 5 6 Sum
1 DEN 1294 Jørgen Winston, P. Fossum, Mikkel W., Rasmus W., M. Leifelt, A.-S. Lohse Amanda NB Nivå 11,7 8 0 3 15 0 22,7
2 GER 2675 M Langhans, P. Langhans, T. Wiese, A. Hansen, S. Küver Strolch SVO Otterndorf 19 0 10 22 0 8 37,0
3 DEN 604 Ole Risager, J. Christensen, J. Moos, J. Olsen Maria-Kristina VSK Vallensbæk 0 29 5,7 13 3 16 37,7
4 DEN 934 H.-P. Johansen, M. Nielsen, M.-S. Nielsen, B. Petersen, J. Toft Pingvino II DS Dragør 8 5,7 8 16 11,7 10 43,4
5 SWE 1441 Bengt Overup, Peter O., Katarina O., G. Wiik, H. Ekström, Birgitt O. Birka MSS Limhamn 14 3 11,7 14 14 3 45,7
6 SWE 1016 Nils Öberg, Jens Ö., C. Persson, O. Hellström, M. Jönsson Tove LBS Lomma 18 14 3 8 6 15 45,7
7 DEN 411 Herluf Rasmussen, E. Bay, K. Vollertsen, T. Danielsen, P. Quistgaard Futte KS Køge 3 19 17 11,7 17 5,7 54,4
8 GER 1360 Klaus Lange, Ulrike Gebauer, Wibke Schöffel, O. Clasohm, Lutz Bormann Fliegender Stern MSC Hamburg 10 11,7 19 0 20 14 54,7
9 SWE 950 Krister Ahlkvist, P. Oxhamre, Robert A., B. Malmros, B. Thomsner, Fredrik Delfin MSS Limhamn 5,7 17 16 15 8 12 56,4
10 SWE 742 S.-E. Persson, L. Larsson, S. Krüger, P. Ljungberg, J. Nordgren, F. Holm Blue Bell MSS Limhamn 20 13 13 10 10 17 63,0
11 DEN 1094 Claus Baerentsen, A. Baerentsen, K.-M. Hansen, J. Faerstig Ingelise RKS Rungsted 25 15 21 5,7 13 18 72,7
12 GER 1197 Stefan Schalk, N. Glockow, H. Rohwaeder, J. Ohlfest, S. Walter Loppukiri SVG Glückstadt 23 10 20 17 16 13 76.0
13 SWE 836 Thomas Nevstad, B. Frändvi, B. Hersler, T. Carlsson, T. Mauritsson Gratia MSS Limhamn 13 18 15 18 21 22 85,0
14 GER 1192 Armin Säbel, M. Vollmers, R. Schulte, D. Schickler, H. Jefferies, Ivonn S. Puffin HSC Hamburg 17 16 14 21 22 19 87,0
15 NOR 1434 David Øverby, E. Dybvad, B. Strand, H. Malthe, K. Bøe Runabout BSF Oslo 16 20 23 20 19 21 96,0
16 DEN 620 Poul Byberg, Lillian B., C. Topp, S. Ekberg, Camilla B. Røde Mor KS Kastrup 22 21 18 19 24 20 100,0
17 SWE 606 Lars Engström, V. Hoffman, N. Hoffman, D. Engsröm, J. Busch Balett Lyn Margretheholm 15 23 22 24 18 24 102,0
18 DEN 449 Jeppe Juul, J. Möllgaard, M. Hansen, K. Lund Princess Manley SKS Svanemøllen 24 22 26 23 25 23 117,0
19 SWE 928 C.-G. Hansson, Anders H., M. Jönsson, J. Vettlevik Tuttie Too SBK Skanör 21 26 25 26 28 26 124,0
20 DEN 683 Torben Pless, Anne-Lise Turms, P. Gram, N. Hansen, S. Schmidt Pascal KS Kastrup 26 24 24 25 26 25 124,0
21 DEN 1097 Jens Boldreel, J. Harsberg, A. Overgaard, F. Westerman Boomerang DS Dragør 27 27 28 27 23 27 131,0
22 NED 1144 Gerard Nöllen, J. Hekhuis, K.-G. Holmqvist, Ria Nöllen Mallejan WVH Hellevoetsluis 28 25 27 28 27 28 135,0

Hollænderen 2000,  2. -3. september.
Kilde: KNS

PLASSERING SEILNR BÅTNAVN SKIPPER SEILFORENING START SEILT TID DIFFERANSE
1 1493 Non Stop Svein Ivarson KNS 09:40 10:16:23 0:00:00
2 1434 Runabout David Øverby Bundefjorden 09:40 10:19:34 0:03:11
3 2478 Arinna Egil Kristiansen Asker 09:40 10:26:52 0:10:29
4 3092 Rebel Jon Erik Saugen Åsgårdstrand 09:40 10:51:22 0:34:59
5 2358 Mosika Ulf Baklid Asker 09:40 11:03:33 0:47:10
6 777 Fenris Sven Halvorsen Drøbak 09:40 11:30:50 1:14:27

Båter som ikke har fullført:

 

1035

Bonita Erling Martinsen Yoth Startet ikke    

RESULTATLISTE SAMMENLAGT NASJONAL BALLAD CUP 2000.

Plassering Seilnr. Båtnavn Skipper Seilforening Færderen Hollenderen
1 1434 Runabout David Øverby Bundefjorden 2 2
2 3092 Rebel Jon Erik Saugen Åsgårdstrand 1 4
3 1493 Non Stop Svein Ivarson KNS 4 1
4 2478 Arinna Egil Kristiansen Asker 3 3
5 2358 Mosika Ulf Baklid Asker 5 5
6 1240 Aida Jan Olav Solberg Oslo 6
7 777 Fenris Sven Halvorsen Drøbak 6
8 2483 Bruse III Pål Enersen Tønsberg 7
9 1107 Amalie Bjørn Øverby Asker 8
10 2229 Thidens Prøve Ketil Østvold Tønsberg 9
11 1874 Mina Per Einar Tolås KNS 10
12 554 Toja Tore Roy Semb Asker 11
13 1252 Liv Stein Gråthen Asker 12

Hjem