Med N 3092 Rebel på Vestlandstokt sommeren 1999

Stavanger 28. juni 1999
Ankomst Stavanger 27. juni etter fire raske dager rundt sørsiden av Norge. Siste dag, i går fra vakre Hidra. 12 timer spinnaker slør til Stavanger Seilforening. Nå skifter vi tempo og går noen rolige dager i møte: Inn til Rosendal i morgen for å se på baroniet og ta en tur opp på Folgefonna. Kone Norma kom ombord i Stavanger å være brefører på Folgefonna. Mannskap ellers er John (Rebel veteran) og jungmann Helge som i går ble forfremmet til styrmann etter ypperlig navigering og spinnaker kjøring i urolig sjø.

29 juni gjennom Haugesund og forbi den nå så beryktede Bloksen. Ikke skjønner jeg hvorfor hurtigbåtene må gå på innsiden av Bloksen for å spare, kanskje 45 sekunder??? Fjorden er vid åpen, masse plass.

Rosendal 29-30. juni
Baroniet er verdt et besøk, grei kai ved hotellet med dusj og mulighet for en bedre middag. Lift med en hyggelig selger til Sunndal, opp den gamle Keiserstien til brekanten...nesten. Det ble kuling og striregn, ned fort..fort... søkkvåte drosje til badstu i Rosendal. Bra vi ikke tok med ski som opprinnelig planlagt.

Bremanger-pollen 14. juli 99
6. juli halte vi line sammen med Erling Førde og fikk tre fine steinbit, en stor rødspette og noen fine torsker. Erling og jeg var sammen om å få Autoline på bena etter mislykket første markeds lansering. Autoline ble synomnymt med automatisert linefiske over hele verden, ikke minst etter tålmodig innsats fra Erling. Samme dag gikk Helge og jeg opp på Hornelen (890m) som ligger over Skatestraumen, rett syd for Måløy. Praktfullt vær og en fenomenal utsikt.

Den 8. tok vi ombord Erling og kurset for Måløy med bunkring. Så gjennom Sildehavet og rundt Stadt i prektig kveldsol, inn til Stadtvågen, hvor vi møtte en meget gjestmild formann i det lokale fiskarlag. Royal treatment, ble kjørt opp på Stadt- platåets restaurant til kveldskaffe. Historier om forlis, hurtigruta St. Svithun senket av allierte fly 1944, egen kirkegård under Stadt. Her gikk også Erling rett i fjellet med en splitter ny linebåt for noen år siden - i tett snøkav. Erling sier de stolte blindt på et nytt elektronisk navigasjonssystem og ny kartplotter! Det var så vidt de berget båten den natta. I Ålesund forlater Erling oss etter en frisk tur ut til fuglefjellet på Runde. Det var virkelig artig å se hvor begeistret Erling var for turen med Rebel. Erling er en veteran som respekteres av hele fiskeri-Norge, skulle tro at Rebel ble veldig liten for han.

Ålesund- Norangfjorden 10-12 juli 99
10.juli i Ålesund med Ørsnes brass, topp musikere som kom rett fra konsert på MS Norway i Geiranger. Inspeksjon av 12,5 meter flåten hos Ålesund Seilforening: et pionerprosjekt med restaurering av 12,5metere og Draker, her lå jommen også Torpfamiliens gamle Skårungen, blank som et smykke. Inn fjorden til Øye i Norangsfjord kl 2400 den 11. juli. Neste dag, en 10 timers tur til Patchell hytta og Slogen med Rebel 1564 meter rett under. Tøff tur ned for gamle knær. Slogen er i Turistforeningens guide beskrevet som en av de flotteste alpintoppene på Sunnmøre.

To dager i Molde: Høydepunkter: Ray Charles konsert i folkemuseet med 8000 entusiastiske tilhører. Bodil Niska med trio på Stortorget, I love Bodil!. Sol, kald pils og stor stemning. Båten er nå rundvasket og klar for nytt mannskap i morgen. Drar trolig nordover pending weatherforcast. Til alle som ikke har vært i Molde under jazz festivalen: prøve det: Kjempeliv og stilig by.

Det som kjennertegner kyst-Norge er blandingen av vill natur og gjestmilde mennesker. Noen eksempler på gjestmildhet:

Da vi skulle proviantere i Molde før avreise til Bjørnsund, gjorde vi det i en liten kolonial 500 meter fra båthavna. Kjøpmannen tilbød å hjelpe til med å bære maten ombord. Forlater sin butikk og overlater kassa til jentungen. Tar seg til til spørre om reisen og forteller at forrige helg var han på Romsdalshorn med mange flote rappeleringer ned igjen. Nå har vi kontakt for neste tur: På Romsdalhorm må vi!

I idylliske Bjørnsund helt ute i havgapet, nedlagt fiskevær hvor det i 50 åra bodde 600 mennesker får vi uventet en bøtte med krabber, " vi har så mange". Og så hele historien om Bjørnsund da. Kysten er bebodd av gjestmilde mennesker!

Rebel har siden Molde hvor Ken, Jon Anders og Jørgen kom ombord fungert som et skoleskip. Lite seiling kunne de, men nå har de vært med på det meste inkludert mann-over-bord øvelse og vanskelig navigasjon i hard vind, sjø, regn og trangt farvann. Vi dobbelnavigerer og er vi i tvil, snur vi og går eget spor bakover til vi har en fix. Mangel på mannskaperfaring var en av grunnene til at vi snudde og ikke gikk mot Bodø som opprinnelig planlagt. Ansvaret for mannskap føles. Og med utrenede folk ombord synes jeg risikoen i hardt vær er for stor.

Den 25.juli går vi ute fra Florø på kulingvarsel fra vest n. vest . Bra for Rebel. Vi surfer sydover i maks skrogfart og tar natthavn på yttre Sula nord for Sognefjorden før innseiling til Bergen. Kaldt: pluss 7 grader. Tunge seilerdresser holder oss varme. Bergen: Trykket stiger!!!. Etter tips fra Sven Lyngholm fra Haugesund som vi ligger utenpå i Bergen, går vi gjennom en kronglete og uvanlig vakker lei på nord Bømlo dagen etter. Blindleie blir småtteri mot dette. Etter en nær spinnaker broach i et sund går resten av dagen for motor til en lagune midt inne i ville fjellet. Ken setter garn fra et stup med hjelp av kasteslukstang.

I Tananger ved Stavanger kommer havtåka. Metrologen sier: "Massivt tåkereservoar som dekker hele Nordsjøen, lite sjangse for oppklaring ved kysten før om noen dager" . På nyhetene hører vi om et cruiseskip som rente i senk en fiskebåt i tåka ved Bremanger. Lager konvoi sammen med Nirvanna og svenske Iguana og går ut i tett tåke den 29. Nå er GPS fin å ha, vi snakker sammen på VHF. Det går fint, vi holder oss innenfor skipsleia. Ved Jærens rev møter vi redninsskøyta som kommer med en hale av 10-12 motorbåter på vei nordover. Inn til Egersund med båtvask og mannskapsskifte. Biffmiddag for fisketrett mannskap. På åtte uker spiste vi kjøtt to ganger.

I Egersund kommer Norma ombord igjen og vi motrer ut til vakre Røsvåg på Hidra. Klatrer på topper og besøker Skipperhuset restaurant hvor datter Lena bodde da de filmet Mørkets Øy. Etter runding av Lista og Lindesnes i flat sjø, er vi nå på starten av tropiske Sørlandet. Slik oppleves det etter kalde men eventyrlige dager på Vestlandet. For et land vi lever i! Hvorfor reiser folk til syden? Denne turen (1999) ga mersmak, og vi planlegger en ny tur til Helgelandskysten og Lofoten --- kanskje i 2001?

Vi hadde 8 uker med gøy og store opplevelser både i naturen om med fine mennesker som vi traff. Men utrolig: det finnes jo nesten ikke norske seilbåter her, bare norske motorbåter. Noen få svenske, tyske og hollandske seilbåter har vi truffet. De går ofte godt utaskjærs og seiler langt. De opplever nok ikke kysten og menneskene slik som oss tror jeg. Seiler Norge: Våkn opp. Vi har en kyst som er helt unik i global sammenheng. Og kombinasjonen seiling og fjellturer kan anbefales.

 

Hilsen, Jon Erik Saugen
N 3092 Rebel